22 feb:Varför vi blir ålderssynta och hur det korrigeras

Det unga ögat påverkar linsens brytkraft helt automatiskt. Det sker genom att en liten ögonmuskel (ciliar)  ändrar linsens form, för att den ska kunna ställa om mellan att se på långt håll och på nära håll. Denna muskel stelnar med åren och vi får svårt att ackommodera, dvs anpassa och påverka linsens form och förmåga att skärpa bilden.

Ålderssynta behöver konvexa linser i både spegel och glasögon för att se skarpt!

Ålderssynthet, lat presbyopi, betecknar ögats svårigheter med närseendet, som alltså beror på  minskad förmåga att påverka formen på  linsen.  Det ålderssynta ögat bryter inte ljusstrålarna tillräckligt och bilden blir oskarp.  Bilden hamnar utanför näthinnan. Detta kan korrigeras med ett konvext glas som används i läsglasögon och andra hjälpmedel, som t ex förstoringsglas.  Läs mer om hur det fungerar.

Ålderssynthet uppstår gradvis från omkring 40 års ålder och vid 50 års ålder skaffar också de flesta hjälpmedel som läsglasögon för att kunna läsa. Lika självklart borde det vara att skaffa en motsvarande spegel för att kunna se skarpt i spegeln…

SPEGELZOOM® är en konvex och optiskt slipad förstoringsspegel som är utvecklad för just ålderssynta. I den nya förstoringsspegeln får ålderssynta skarp spegelbild utan läsglasögon.

Läs mer om förstoringsspegeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s