Därför behöver du som är ålderssynt en konvex spegel


Det ålderssynta ögat bryter inte ljusstrålarna tillräckligt och bilden blir suddig därför att bilden hamnar utanför näthinnan. Vid 45-årsåldern börjar linsen i ögat att stelna och kan inte ställa in skärpan som förr och man ser suddigt på nära håll. Jfr att zooma med ett kameraobjektiv för stt ställa in skärpan.

Ålderssynthet,  presbyopi, är ett ord för denna ögats svårighet med närseendet, som alltså beror på  en minskad förmåga att ackommodera, dvs. att påverka formen på linsen. Detta kan korrigeras med ett konvext glas, ett plusglas* som används i läsglasögon och t ex förstoringsglas. Läs mer om hur en konvex lins fungerar.

För att lösa problemet att se skarpt i spegeln på nära håll även utan att använda glasögonen, finns nu en ny slags förstoringsspegel, en spegel som är gjord av en konvex glaslins.  Den nya spegeln heter Spegelzoom®. Den har helt plan undersida och du sätter enkelt upp den med kardborre. Den är lätt att flytta och även att ta med på resan.

* Plusglas är tjockast i mitten och blir tunnare ut mot kanterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s