Vågskvalp i juli och ringar på vattnet…

Rekommendationer eller ingenting?

I juli lyssnar jag hellre till vågskvalp än skvaller om företagande, egentligen. Men det här med word-of-mouth är ju riktigt intressant, liksom som man säger möjliga ringar på vattnet . Hur bra är det? Eller är det bara en slags förhoppning om marknadsföring till lägre kostnad, utan möjlighet att mäta?

Väl hemma efter dagens 5-timmarspromenad vid havet innehöll mailen beställningar och en ny viktig återförsäljare i Stockholm, en tävlingsarrangör som gärna ville ha några Spegelzoom® som pris i år igen –
”en utmärkt produkt som min fru använder ofta!” och så en tidning som gärna ville ge erbjudande till sina prenumeranter…

Visst vill vi företagare ha ut våra produkter på bred front, för att skapa ringar på vattnet så att man börjar prata om produkten, så att ”buzz” skapas…!

En skobutiksägare, med invandrarbakgrund, i den stora staden nära mig, berättade många intressanta saker i våras, när jag köpte mina svarta lackloafers för drygt 2000kr, märke ‘Paraboot’. Jag undrade varför hans butik låg så avsides och var så okänd för mig – han som har så otroligt fina skor?? Han svarade då att om han varit hemma i Grekland, då skulle alla kunder i staden ha berättat för ALLA de känner, om den här fina butiken med de fina skorna….i Sverige är det INGEN som berättar något för någon, tyckte han. Troligen är det så.

Nå, hur fungerar då det här med word-of-mouth? Är det någon som har någon erfarenhet?   Vetenskapliga undersökningar, från t e x Harvard University, visar faktiskt att WOM inte har särskilt stor effekt – kanske 10-12 % pratar om varan och rekommenderar till vänner…är ryktet om WOM’s förträfflighet en överdrift?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s