Tänkte tvärtom och ‘den gröna luren’ blev till!

greenbuttonPolhemspriset. 30 år efter innovationen får hon pris, ingenjören som tänkte tvärtom. Och hur tänkte hon då? Som den innovatör jag är vill jag berätta att det ofta är just tvärtemot något känt som ger resultat. Precis som våra konvexa speglar med plan undersida har gjort i jämförelse med de konkava…

Då, i slutet av 70-talet. Allt var i princip redan klart, en ny version av en biltelefon ( ja så kallades mobilerna då) skulle visas för ledningsgruppen på Ericsson, men det fanns stora problem. När bilen kördes, hann den ju förflytta sig en sträcka efter att användaren fått ton och slagit alla siffror.  Radioskugga fanns vid ett berg t ex  eller så byttes radiomast. Plötsligt ‘tappades’ då några siffror i etern innan hela numret hunnit kopplas fram, med felkoppling som följd.

Hon som tänkte tvärtom kom på att FÖRST slå alla siffror och SEDAN skicka iväg dem, blixtsnabbt, med hjälp av mikroprocessorn i telefonen. Då hann ju inte bilen åka så långt… Till allas förtjusning fungerade det problemfritt. Och därför har vi nu knappen med den gröna luren på våra mobiler. Slå numret först – tryck sedan iväg det!  Detta blev standard för alla mobiler och trådlösa hemmatelefoner. Tvärtemot det man var van vid i fasta nätet. Läs mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s